Švajcarski grijer proglašen najboljim sirom na svetu

Švajcarski sir vrste „Grijer“ najboljim na svetu proglasio je glasanjem rekordan broja učesnika iz 26 zemalja na Svetskom takmičenju sireva u američkoj saveznoj državi Viskonsin.

Proizvodjaču pobedničkog sira, Mihaelu Špiheru iz Berna, iz mlekare „Mauntin Dejri Fricenhaus“ (Mountain Dairy Fritzenhaus), to je druga pobeda na „Svetskom šampionatu“, jer je pobedio i 2008. godine.

Drugoplasirani je takodje iz Švajcarske: tvrdi sir od kravljeg mleka „Galus Grand CRU“ koji je proizvela „Hardegger Kaese AG“, objavio je list „Viskonsin Stejt Džornal“.

Takmičenje koje se svake druge godine održava u Medisonu, najveće je za sir, maslac i jogurt na svetu, a počelo je u utorak s rekordnih 3.667 proizvoda kandidovanih za nagrade.

Sir je degustiralo 55 sudija, koji su tokom takmičenja, uz sir ocenjivali još 132 kategorije mlečnih proizvoda. Sudije su bile profesionalni ocenjivači sira, proizvodjači, kao i kupci, profesori tehnologije mlečnih proizvoda i naučni istraživači iz 19 zemalja sveta i iz 14 američkih saveznih država.

Na prethodnom takmičenju, 2018. godine, francuski tvrdi sir od ovčjeg mleka „Eskiru“, proizveden u „Moleon Fromažeri“, osvojio je najviše priznanja.

Zbog nemogućnosti da doputuju zbog novog koronavirusa, sa ovogodišnjeg takmičenja izostali su jedan sudija i 30 ljudi s jednog univerziteta u Japanu, saopštili su organizatori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.