U trendu

Sve veći broj zemalja evakuiše svoje građane zbog COVID-19

LONDON – Sve veći broj zemalja širom sveta evakuiše ili planira da evakuiše diplomatsko osoblje i građane iz područja koja su pogođena koronavirusom.

Pojedini članovi osoblja britanske ambasade u Teheranu evakuisani su 1. marta, ali je ključno osoblje ostalo u ambasadi.

Oko 30 britanskih državljana doputovalo je nazad u Britaniju 22. februara sa kruzera „Dajmond prinses“ u Japanu.

Britanci su evakuisali više od 200 osoba iz Vuhama 9. februara.

Hongkong je organizovao četiri leta da bi vratio u zemlju 533 svojih građana iz kineske provincije Hubej.

Više od 200 građana Hongkonga je prebačeno kući sa kruzera „Dajmond prinses“.

Tajvan je vratio kući 19 svojih državljana sa kruzera „Dajmond prinses“ i 247 od oko 500 državljana Tajvana koji se nalaze u Vuhanu 3. februara.

Kanađani su evakuisali 129 svojih državljana sa „Dajmond prinsesa“ 21. februara i 215 državljana iz Vuhana 11. februara.

Više od 150 Australijanaca je stiglo nazad kući 20. februara sa „Dajmond prinsesa“, dok su avionom evakuisani državljani Novog Zelanda, Australije i Pacifičkih ostrva 5. februara.

Kuvajt planira da pošalje avion u Italiju kako bi evakuisao svoje državljane, dok Katar planira da evakuiše svoje građane i građane Kuvajta iz Irana.

Indonezija je poslala brod po svojih 188 državljana koji rade kao osoblje na kruzeru „Vorld drim“, dok je istovremeno evakuisala 243 građana iz Hubeja 2. februara.

SAD su evakuisale više od 300 Amerikanaca koji su se nalazili na kruzeru na kome se pojavio koronavirus.

SAD su odobrile dobrovoljni odlazak vladinog osoblja i članovima njihovih porodica iz Hongkonga 11. februara, dok su dva aviona sa oko 300 putnika, uglavnom građana SAD iz Vuhana vratila u zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.