U trendu

Sve više avio-kompanija odustaje od letova ka Kini dok se smrtonosni virus širi

Sve više avio-kompanija odustaje od letova ka Kini dok se širi smrtonosni koronavirus kojim je u Kini zaraženo više ljudi nego tokom epidemije SARS-a 2002-2003. godine koja je takodje uzdrmala svet.

Broj potvrdjenih slučajeva oboljevanja je skočio na 5.974 u Kini, a umrlo je više od 130 ljudi. 

„Britiš ervejs“ je obustavio sve letove za Kinu, a „Ameriken erlajns“ letove iz Los Andjelesa do Šangaja i Pekinga.

Prevoz je obustavio i niz azijskih kompanija: „Er Indija“ i južnokorejski niskotarifni „Seul er“, kao i indonežanski „Lajon er“.

Ostali prevoznici, uključujući „Finer“, „Kataj Pacifik“ sa sedištem u Hong Kongu i „Džetstar Ejža“ sa sedištem u Singapuru, smanjuju broj linija.

Pored toga što je smetnja za putovanja, taj potez pojačava zabrinutost zbog širih, ekonomskih posledica epidemije virusa.

Hoteli, aviokompanije, kockarnice i operateri brodova za krstarenje su medju sektorima koji već imaju najneposrednije posledice, posebno u zemljama bliskim Kini.

Neke avio-kompanije obustavljaju sve letove pošto su vlade upozorile da ne treba putovati u Kinu usred epidemije virusa.

Tako je kompanija „Ameriken erlajns“ koja će suspendovati letove, danas saopštila da je ionako već „značajan pad potražnje za putovanjima u Kinu i iz nje“.

Kina je zabranila dolaske u grad Vuhan, epicentar epidemije, i u još 16 gradova kako bi sprečila širenje virusa.

Time je najopsežnijim merama za kontrolu bolesti ikada do sada „zarobljeno“ više od 50 miliona ljudi.

Virusom je zaraženo više od 6.000 ljudi u Kini i inostranstvu.

Na oglasnim tablama aerodroma su mnogobrojna obaveštenja o otkazivanju letova za Peking i Šangaj, domaćih i stranih avio-kompanija.

Tajvanska „Eva er“ je najavila delimično otkazivanje letova ka kontinentalnom delu Kine i uz to je putnicima prestala da nudi peškire, časopise, stolnjake i ograničila upotrebu ćebadi i jastuka u avionima.

Kazahstan koji ima dugačku granicu sa zapadnom Kinom, objavio je danas da planira da uz sva 24 leta nedeljno, obustavi i sav železnički i autobuski prevoz i da prekine izdavanje viza državljanima Kine.

Velika japanska avio-kompanija „JAL“ je objavila da nije promenila svoj raspored letova, dok je nemački prevoznik „Lufthanza“ saopštio da „veoma pomno prati stanje“ i da će, ako to bude potrebno, izmene uvesti u dogovoru s vlastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar