U trendu

Svečani prijem u Starom dvoru povodom Spasovdana

BEOGRAD – U Starom dvoru danas je održan svečani prijem povodom obeležavanja slave grada Beograda – Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

Na prijemu, kojem je prethodilo lomljenje slavskog kolača i paljenje sveće, obratili su se patrijarh SPC Porfirije i ovogodišnji domaćin slave, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Patrijarh Porfirije rekao je da je danas velika radost jer slavimo veliki hrišćanski praznik, Vaznesenje gospodnje, te istakao da je poruka tog praznika da je Bog sa nama i da nismo ograničeni.

„Poruka Spasovdana je da ni na koji način ne treba da pravimo granice između sebe i drugoga. Pre svega u pojedinačnom životu ne smemo sebe da ograničimo egoizmom, narcisoidnošću, samoljubljem“, rekao je patrijarh.

Kako je istakao, Spasovdan nas poziva da ukinemo granice samoće i pojedinačnosti koje su izraz egocentrizma i da izađemo drugome u susret.

„Neka je srećna slava, neka sve Gospod blagoslovi, da nam da mira, ljubavi i radosti jer to je ono što je jedino potrebno. Ako to nemamo, onda ne samo da smo promašili, nego smo i promašeni“, dodao je patrijarh Porfirije.

Gradonačelnik Beograda rekao je da su ova i prošla godina, godine velikog iskušenja za Beograd, Srbiju i ceo svet.

„Strpljivo smo čekali na ovaj trenutak da se, makar u ovom ograničenom broju, ponovo zajedno skupimo. Naravno, ostaje bol za svima koji su izgubili život u borbi sa koronom, zahvalnost medicinskim radnicima i svima koji su se borili sa nama i pomagali nam u ovom teškom vremenu, ali i solidarnost kao jedini način borbe sa prirodom kada se priroda naljuti na čovečanstvo“, rekao je Radojičić.

Naveo je da je slava u našem narodu deo ne samo religijskog, već i veoma važan deo nacionalnog identiteta.

„Krsna slava svake srpske porodice, pa tako i krsna slava našega grada je dan kada se iznova podsećamo porodičnog i nacionalnog identiteta“, rekao je Radojičić i dodao da nas Vaznesenje gospodnje, Spasovdan, svake godine podseća da se i u najtežim trenucima možemo uzdići iznad nedaća i problema.

Istakao je da se Beograd mnogo puta kroz istoriju izdizao posle teških perioda kroz koje je prolazio i naglasio da je Beograd otvoreni grad koji brine o svim građanima, negujući bogato nasleđe naših predaka.

„Beograd slavi Vaznesenje gospodnje, Spasovdan za sve nas. Sin Božji je nedostižni uzor, ali i ljubav koja nas vodi i kojoj težimo“, rekao je Radojičić i svim sugrađanima čestitao slavu.

Prijemu su prisustvovali gradski funkcioneri, predstavnici gradskih opština, diplomatskog kora…

Beograd je ranije danas svoju slavu obeležio liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a kako je najavljeno, u 19 sati ispred te crkve počeće litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije.

Litija će se kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Prošle godine, zbog pandemije korona virusa, litije nije bilo, ali je gradska slava obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveća u Starom dvoru, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.