U trendu

Švedske kompanije bi da proizvode Sputnjik Ve

ZAGREB/STOKHOLM – Nekoliko švedskih kompanija izrazilo je spremnost za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik Ve, nakon što je vlada te zemlje uputila Agenciji za inovacije Vinova zahtev da razmotri mogućnost uspostavljanja proizvodnje u Švedskoj.

„Postojeći proizvodni pogoni nisu predviđeni za takvu proizvodnju. Međutim, sigurno imamo priliku da proizvedeno vakcinu“, rekao je šef agencije Vinova Lars Hamarstum.

Objasnio je da se ne radi nužno o izgradnji velikog pogona, već samo o pokušaju razvoja takvih mogućnosti sa postojećim kapacitetima.

Ranije je koordinator kampanje za imunizaciju Rikard Bergstrum najavio mogućnost proizvodnje ruske vakcine u Švedskoj i pregovore ruske i švedske strane.

Međutim, još nije poznato koje švedske firme pregovaraju s Ruskom Federacijom, prenela je Hina pozivajući se na ruske medije.

Prema rečima profesora i stručnjaka za vakcine na Institutu Karolinska Alija Mirazimija, danas se traže sva dostupna cepiva.

„Potrebne su nam sve vakcine koje se mogu dobiti. Sa fabrikama koje proizvode Sputnik Ve u Evropi proces će ići bolje i brže, jer će biti lakši i pouzdaniji u pogledu kvaliteta“, rekao je Mirazimi.

Prema ruskim podacima, Sputnik Ve do sada je registrovan u 50 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,3 milijarde ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.