U trendu

Svetska trgovinska organizacija prekida sve sastanke zbog zaraženog koronavirusom

Svetska trgovinska organizacija saopštila je danas da prekida sve sastanke do 20. marta posle otkrića prvog zaraženog korona virusom medju svojim osobljem u Ženevi.

„Mi ozbiljno shvatamo zdravlje osoblja Sekretarijata i naših članova i zato smo preduzeli ovu meru bez presedana“, rekao je generalni direktor Organizacije Roberto Azevedo u saopštenju.

On je dodao da se pažljivo prati situacija i da će biti preduzete sve potrebne mere da se zaštiti zdravlje i bezbednost ljudi.

Rekao je da će situacija biti ponovo ispitana krajem iduće nedelje.

U Švajcarskoj je 490 ljudi testirano pozitivno na korona virus, koji je prvi put detektovan 25. februara u kantonu Tesen, koji se graniči sa Italijom. Zaraženih ima u oko 20 kantona, a kanton Ženeve je treći najteže pogodjen. Umrle su tri osobe, sve tri starije, koje su imale prethodne medicinske probleme.

Švajcarska nije preduzela mere izolacije ljudi, ali je zabranila okupljanja sa više od 1.000 ljudi. U nekim kantonima su primenjene radikalnije mere kao na primer u Tesenu gde su zabranjena okupljanja više od 150 ljudi, zabranjene posete bolnicama i sataračkim domovima. Kanton i dalje dozvoljava ulazak pograničnih radnika iz Italije.

U Ženevi epidemija takodje ima uticaj na svakodnevni rad medjunarodnih organizacija koje tu imaju sedište kao što je Svetska trgovinska organizacija. Sedište UN u Ženevi je tako zatvorilo vrata turistima.

Savet za ljudska prava UN prebacio je rad iz uobičajene sale u veću salu za skupove. Svaka zemlja može da bude predstavljena samo sa dva predstavnika, a diplomate od preko 65 godina su pozvane da ne prisustvuju raspravama.

Medjunarodna unija za telekomunikacije, koja takodje ima sedište u Ženevi, objavila je danas da odlaže za kraj avgusta i septembar dve konferencije predvidjene za april i maj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.