U trendu

„Svi ćemo za 6, 8 ili 12 meseci morati da primimo treću dozu“

Svi ćemo za 6, 8 ili 12 meseci morati da primimo treću dozu vakcine, ma koju da smo izabrali, izjavio je u ponedeljak epidemiolog dr Branislav Tiodorović za Televiziju „Prva“.

„Tako smo navikli i kad je grip u pitanju, primimo prvo dve, pa posle svake godine novu. Verovatno ćemo tu situaciju imati i sa ovom bolešću“, istakao je epidemiolog.

Što se tiče provere titra antitela, doktor kaže da nije neophodno da se svako testira na antitela i pravi dramu, jer sve 4 vakcine koje imamo u Srbiji razvijaju titar antitela koji štiti, a da li će se ona zadržati duže ili kraće, da to zavisi od vakcine.

„Svi gledamo samo humoralni imunitet, a ćelijski je isto važan, ćelije moraju biti aktivne i one se pokreću i aktiviraju vakcinom. Moramo biti svesni da još ima nepoznanica, ali u bolnici nema onih koji su revakcinisani sa obe doze. Nijedna vakcina ne štiti 100 posto sama po sebi, jer to zavisi od organizma koji je prima, da li je sposoban. Nije odgovor organizma jednak u istoj situaciji na istoj vakcini.“

Dr Tiodorović dodaje da je najmlađi uzrast retko obolevao od koronavirusa, osim one dece koja imaju neku genetsku ili stečenu bolest i koja su padala u teške situacije ili teško završavala, te da možda neće biti neophodno da se vakcinišu.

„Ostala deca do 10 godina nisu bila teško opterećena. Mada, ne vidim da je do sada bilo prepreka ovo sad što je Fajzer doneo da se deca od 12 godina i više, vakcinišu. Videćemo dalja istraživanja u naučnim studijama.“

Na pitanje jedne trudnice da li će sa popuštanjem mera biti dozvoljeno očevima da prisustvuju porođaju, rekao je:

„A zašto da ne ako je taj muž vakcinisan, a prošlo je dovoljno vremena od tada – mesec ili dva“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.