SZO: AstraZeneka bi mogla biti odobrena do sredine februara

ŽENEVA – AstraZenekina vakcina protiv kovid-19 je u završnoj fazi razmatranja stavljanja na listu za hitnu upotrebu od strane Svetske zdravstvene organizacije i mogla bi da dobije odobrenje do sredine februara, saopštila je danas zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija.

U zajedničkom brifingu sa ekspertskim panelom za imunizaciju SZO Sage, zvaničnici su naveli da korist od vakcine protiv kovid-19 Okford/AstraZeneke premašuje sve rizike i vakcinu treba preporučiti za upotrebu, uključujući i kod ljudi starijih od 65 godina,

„Nadamo se da će vrlo brzo uslediti odobrenje za hitnu upotrebu ovog proizvoda“, izjavila je naučnica pri SZO Sumija Svaminatan.

U preporukama za vakcinu, panel Strateške savetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju (Sage) naveo je da vakcinu treba davati u dve doze, u razmaku od oko 8 do 12 nedelja između prve i druge doze.

Sage je, takođe, istakao da čak i u slučejevima gde se dovodi u pitanje njena efikasnost protiv južnoafricke varijante korona virusa, nema razloga da se ne preporuci njena upotreba, preneo je Rojters. Preporuka panela SZO otvorila je put ubrzanju vakcinacije u zemljama u razvoju.

Panel je preporučio upotrebu vakcine kod odraslih osoba starijih od 18 godina.

To je druga vakcina koju je odobrila SZO nakon vakcine Fajzera i BioNTeka u decembru.

To je dobra vest za zemlje u razvoju, od kojih mnoge čekaju da dobiju prve vakcine, u trenutku kada su bogatije već vakcinisale milione svojih stanovnika.

AstraZeneka je obećala značajne zalihe vakcina za mehanizam KOVAKS, koji ima za cilj ravnomernu distribuciju vakcina širom sveta.

Te vakcine je lakše dopremiti od drugih vakcina poput Fajzerove koje treba cuvati na ultra hladnim temperaturama i manje koštaju.

Kako se šire mutirani sojevi virusa u svetu, tako raste zabrinutost da će oni uticati na efikasnost vakcine.

Južna Afrika, gde je jedna od varijanti prvi put identifikovana krajem prošle godine, saopštila je da će pauzirati imunizaciju vakcinom AstraZeneke nakon što je ispitivanje pokazalo da ona ograničeno deluje protiv blagih infekcija.

Izvršni direktor AstraZeneke Paskal Sorio rekao je da bi vakcina i dalje trebalo da štiti od teškog oboljevanja, a zvanicnici SZO podvukli su prednosti nastavka upotrebe vakcine čak i u područjima pogođenim novim varijantama korona virusa.

Neke evropske zemlje preporučile su da se vakcina ne daje starijim osobama, pozivajući se na nedovoljne podatke tokom ispitivanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.