SZO: Delta soj otkriven u preko 100 država, mutira i brzo se širi

Delta soj koronavirusa, posebno zarazan, mogao bi da predstavlja 90 posto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja augusta, ocenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je Delta varijanta koronavirusa (COVID-19), koja je prvi put otkrivena u Indiji, zabeležena u blizu 100 država i regiona, prenose mediji.

Prema navodima Kineske globalne televizijske mreže (CGTN), generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Gebrejezus upozorio je da je varijanta Delta, za koju je utvrđeno da se prenosi mnogo brže, registrovana u najmanje 98 zemalja.

Istakao je da se ova varijanta virusa brzo širi u zemljama u kojima je stopa vakcinacije niska, ali i visoka.

Gebrejezus je još rekao da je Delta varijanta „opasna“ i da nastavlja da se razvija i mutira.

Naučni savetnik Bele kuće Entoni Fauči je okarakterisao Delta soj kao „najveću pretnju istrebljenju Covida-19“.

Prvi put identifikovana u Indiji, Delta varijanta sada čini više od 25 odsto Covid slučajeva u SAD i na putu je da postane dominantni soj, pokazuju podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prema nekim istraživanjima Delta soj, službeno vođen kao B.1.617.2, najzaraznija je trenutna varijanta koronavirusa, prema podacima iz Velike Britanije. Radi se o 40 do 60 odsto većoj zaraznosti od alfa soja, prvobitno identifikovanog na ovom području.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.