SZO kritikuje EU zbog odluke o kontroli izvoza vakcina

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala je najavu Evropske unije o kontroli izvoza vakcina protiv kovid-19 proizvedenih u zemljama EU i poručila da takve mere mogu da dovedu do produženje pandemije.

Zamenica direktora SZO Marianđela Simao rekla je da je takav potez EU veoma zabrinjavajuć, a pre nje je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus poručio da bi „vakcinacioni nacionalizam“ mogao dovesti do produženja pandemije kovid-19, prenosi BBC.

On je u Davosu, na virtuelnoj verziji globalnog samita, rekao da će gomilanje vakcina održati pandemiju i usporiti globalni ekonomski oporavak, pored toga što će to biti katastrofalni moralni neuspeh koji bi mogao dodatno proširiti globalnu nejednakost.

Evropska unija najavila je kontrolu izvoza vakcina protiv korona virusa napravljenih u državama članicama, usled niza nepravilnosti u isporuci dogovorenih količina, a Evropska komisija je saopštila da je bila prinuđena na takvu odluku zbog zaštite i bezbednosti stanovnika Unije, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.