U trendu

SZO: Moguće širenje virusa u drugim državama sveta

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je svim državama da se pripreme za dalje širenje koronavirusa i da preduzmu mere predostrožnosti, saopšteno je posle sastanka Međunarodne komisije za vanredne situacije.

Komisija koja pruža savete za javno zdravlje i predlaže privremene preporuke, sastala se 22. i 23. januara u vezi sa izbijanjem novog koronavirusa u Kini, i njegovim širenjem u Južnoj Koreji, Japanu, Tajlandu i Singapuru.

Očekuje se da se novi slučajevi mogu pojaviti u bilo kojoj zemlji, pa bi sve zemlje trebalo da budu spremne za aktivno nadgledanje kretanja ljudi, rano otkrivanje obolelih i njihovu izolaciju, praćenje i sprečavanje širenja infekcije, kao i deljenje potpunih podataka sa SZO.

„Pošto je ovo novi koronavirus, potrebni su znatni napori za redovno razmenjivanje informacija i nastavak istraživanja na otkrivanju leka“, saopštio je SZO.

Na osnovu informacija dobijenih od kineskih vlasti, navodi se da se 25 odsto od potvrđenih slučajeva vode kao ozbiljni, a da je izvor zaraze je još nepoznat iako se pretpostavlja da je životinjskog porekla.

Takođe, opseg prenošenja virusa sa čoveka na čoveka još uvek nije jasan, saopšteno je na internet stranici SZO.

Zato Međunarodna komisija za vanredne situacije podržava napore na istraživanju izvora epidemije, obimu prenosa sa čoveka na čoveka, naporima na pojačavaju mera zaštite.

Komitet je pozdravio napore kineskih vlasti u istrazi i sprečavanju trenutne epidemije ograničavanjem putovanja u ugroženim regijama.

SZO u izveštaju poziva zemlje da rade na sprečavanju sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da nastave istraživanja u cilju otkrivanja leka za tu novu vrstu virusa.

Članovi Komisije su se složili o hitnosti situacije i predložili da se ponovo sastanu za nekoliko dana kako bi se dodatno ispitala situacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar