SZO ne preporučuje uvođenje kovid pasoša

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u ovom momentu ne preporučuje zemljama da uvode specijalne sertifikate za ljude koji su se vakcinisali protiv virusa korona, izjavila je predstavnica te organizacije u Rusiji Melita Vujnović.
„SZO se izjasnila da u ovom momentu ne preporučuje takve pasoše, ali naravno, zemlje idu svojim putem, sve pokušavaju da omoguće veću mobilnost stanovništva, i SZO će sarađivati sa svim zemljama koje su zainteresovane za to. U određenom momentu Organizacija će dati svoje preporuke u vezi sa tim šta bi takav (kovid) pasoš trebalo da sadrži“, rekla je Vujnovićeva za televiziju „Rusija 24“.
Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se lideri Evropske unije saglasili o neophodnosti uvođenja sertifikata o vakcinaciji.

Šefica Evropske komisije (EK) Ursuna fon der Lajen saopštila je da EK planira da u martu predstavi nacrt zakona o elektronskom pasošu vakcinacije, koji će omogućiti da se evidentiraju vakcine, rezultati testova na kovid 19 ili činjenica da je osoba preležala koronu.

Mministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da bi uvođenje kovid pasoša na teritoriji Evropske unije bilo u suprotnosti sa principom dobrovoljne vakcinacije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.