U trendu

SZO negira da pod pritiskom Kine nije objavila informacije o korona virusu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odbacila je danas kao „lažne optužbe“ navode da zbog pritiska Kine nije blagovremeno objavila informacije o novom korona virusu.

Ta agencija UN saopštila je da je „neosnovan i netačan“ izveštaj nemačkog nedeljnika „Špigel“ o telefonskom razgovoru direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa i predsednika Kine Si Djinpinga 21. januara.

SZO je danas navela da Gebrejesus i Si „nikad nisu razgovarali telefonom“ i da „takvi netačni izveštaji ometaju i skreću pažnju s napora SZO i sveta za okončanje pandemije“.

„Špigel“ je objavio da je Si tražio od Gebrejesusa da SZO ne objavi da je korona virus prešao s čoveka na čoveka i da odloži proglašenje pandemije.

Nemački nedeljnik je u izveštaju citirao navode nemačke obaveštajne službe BND koja danas nije želela da to komentariše.

„Špigel“ je naveo da je BND zaključila da je zbog kineske politike izgubljeno do šest nedelja u borbi protiv pandemije.

U saopštenju SZO navodi se da je Kina 20. januara potvrdila prenos korona virusa s čoveka na čoveka, a SZO je dva dana kasnije saopštila da u kineskom gradu Vuhanu postoji dokaz prenošenja virusa s čoveka na čoveka, ali da je potrebno još istraživanja.

Pandemiju korona virusa SZO je proglasila 11. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar