U trendu

SZO: Nije potvrđeno da vakcine ne deluju na novi soj Covid 19

MOSKVA 13. januara (Tanjug) – Nije potvrđeno da postojeće vakcine ne deluju na novi soj COVID 19, koji je otkriven u Britaniji, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nastavlja da proučava ova pitanje, izjavila je danas za TAS S predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujnović.
„Velika Britanija je izvestila da je novi soj zarazniji, ali zasad nema informacija da izaziva teži oblik bolesti ili da su vakcine razvijene protiv njega manje efikasne“, rekla je zvaničnica SZO.

Ona je objasnila da je trenutno novi soj virusa zastupljen sa 14 mutacija od kojih neke mogu uticati na stepen zaraznosti virusa, odnosno na njegovu sposobnost prenošenja sa bolesne na zdravu osobu ili na ozbiljnost bolesti.
Izveštaji o britanskom soju COVID 19 pojavili su se sredinom decembra. a britanski državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu Met Hankok rekao je tada da su britanski naučnici identifikovali novi soj koronavirusa koji bi mogao biti kriv za visoku stopu zaraze u jugoistočnoj Engleskoj.
Rusija je 22. decembra privremeno obustavila vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novotkrivenog soja Covid 19, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.