U trendu

SZO: Omikron varijanta otkrivena u 110 država

ŽENEVA – Omikron varijanta korona virusa do sada je otkrivena u 110 država, a zbog brzine širenja mogla bi da nanese značajan udarac zdravstvenim sistemima iako je manje opasan od delta varijante, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Trenutno je infekcija omikron varijantom dokumentovana samo u 110 zemalja u svih šest regiona SZO“, navodi se u izveštaju.

Ističe se da ubrzana transmisija te varijante može da dovede do većeg pritiska na zdravstvene sisteme i da dovede do značajne smrtnosti, prenosi Interfaks.

SZO navodi da bi uticaj omikrona na ranjivu populaciju mogao biti značajan, posebno u zemljama sa niskim nivoom vakcinacije.

U dokumentu se dodaje da, prema preliminarnim podacima iz epidemioloških studija, omikron ima sposobnost da prevaziđe imuni odgovor tela.

Ukazuje se i na to da postojeće vakcine pokazuju značajno smanjenje efikasnosti protiv simptomatske infekcije omikron varijantom, što nije primećeno u slučaju delta varijante.

SZO napominje se da ukupan rizik za ovu varijantu korona virusa ostaje „veoma visok”, s obzirom na ukupnu pandemijsku situaciju i sposobnost omikrona da se brzo širi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar