U trendu

SZO: Omikron visok globalni rizik, pa i po vakcinisane

ŽENEVA – Omikron soj će se verovatno proširiti na međunarodnom nivou, predstavljajući “veoma visok” globalni rizik od porasta infekcija koje bi mogle imati “teške posledice” u nekim oblastima, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ta agencija Ujedinjenih nacija je u tehničkom savetu za 194 države članice apelovala da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa, prenosi agencija Rojters.

“Omikron ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na putanju pandemije“, saopštila je SZO.

“Ukupan globalni rizik vezan za omikron, novu varijantu od zabrinutosti, ocenjuje se kao veoma visok”, dodaje SZO.

Do danas nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa omikronom, a neophodna su dalja istraživanja kako bi se procenio potencijal tog soja da izbegne zaštitu imuniteta koja je posledica vakcina i prethodnih infekcija, navodi se u saopstenju.

“Sve veći broj slučajeva može postaviti ogromne zahteve pred sisteme zdravstvene zaštite i može dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta”, upozoravaju iz SZO.

Ova varijanta je prvi put prijavljena SZO 24. novembra iz Južne Afrike, gde su infekcije naglo porasle.

Otada se proširila svetom, a novi slučajevi su pronađeni u Holandiji, Danskoj i Australiji, dok sve više zemalja uvodi ograničenja putovanja kako bi pokušale da se zaštite.

SZO je u najnovijim smernicama ponovila da bi države trebalo da koriste „pristup zasnovan na riziku kako bi blagovremeno prilagodile mere u oblasti međunarodnih putovanja”, dodajući da će dalji saveti uslediti.

„Prisustvo višestrukih mutacija šiljastog proteina u domenu koji se vezuje za receptor sugeriše da omikron može imati visoku verovatnoću od bekstva imunitetu i od zaštite zasnovane na antitelima”, kaže se u mišljenju SZO, i navodi da se više podataka očekuje u narednim nedeljama.

Saopšteno je i da kod ljudi koji su prošli kompletan proces vakcinacije protiv kovida i dalje postoji rizik od zaražavanja novim sojem korona virusa, ali u malom i predvidljivom procentu.

“Očekuju se i slučajevi i infekcije kod vakcinisanih osoba, iako u malom i predvidljivom obimu, u odnosu na vrednosti efikasnosti vakcine”, poručuje SZO, a prenosi ruska agencija TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar