U trendu

SZO: Opšte restrikcije protiv omikron soja mozda nepotrebne

ŽENEVA – Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas zabrinutost zbog toga što neke zemlje uvode opšte restrikcije protiv širenja varijante omikron korona virusa koje, kaže, možda i nisu neophodne i kojima se nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

„Dobro razumem zabrinutost svih zemalja i potrebu da zaštite svoje građane od varijante koju još uvek ne razumemo u potpunosti. Ali pođednako sam zabrinut zato što nekoliko država članica uvode grube, opšte mere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne i koje će samo pogoršati nejednakost“, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, prenosi Rojters.

Omikron varijanta korona virusa je prvi put prijavljena u jugu Afričkog kontinenta pre nedelju dana što je izazvalo globalnu uzbunu i dovelo do zabrana putovanja.

Pored toga, vesto osirenju nopvog soja virusa je istakla u prvi plan nesrazmeru između masovnih kampanja za vakcinaciju u bogatim zemljama i na sporadičnu vakcinaciju u zemljama u razvoju.

Prvi čovek SZO pozvao je 194 zemlje članice da se drže „racionalnih, proporcionalnih“ mera.

„Još imamo više pitanja nego odgovora“, poručio je Tedros povodom ozbiljnosti omikron soja i efikasnosti vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar