SZO podržava predlog EU za konvenciju o pandemijama

ŽENEVA -Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozdravio je danas predlog Evropskog saveta za pregovore o međunarodnom sporazumu o pandemiji u okviru SZO, napominjući da će to biti drugi takav ugovor posle Okvirne konvencije o duvanu 2003. godine.

Tedros se, obraćajući se Izvršnom odboru SZO, osvrnuo na predlog predsednika Saveta Evropske unije Šarla Mišela iz decembra o potrebi međunarodne konvencije o pandemiji u okviru SZO.

„Kao što znate, imamo Okvirnu konvenciju Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, i ako u ovome uspemo, to bi bila druga Konvencija za vrlo važan problem, pandemiju i odgovor na nju“, rekao je direktor SZO, prenosi Rojters.

On je naglasio da je takav sporazum nešto najbolje što se može napraviti i što će obezbediti političku posvećenost država članica.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN o pandemiji korona virusa u decembru, predložio međunarodni sporazum o pandemijama u okviru Svetske zdravstvene organizacije, naglasivši da je pojavom Kovid 19 svet „uhvaćen nepripremljen“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.