U trendu

SZO razbija mitove o koronavirusu

Svetska zdravstvena organizacija objasnila je na stranici Myth Busters, posvećenoj razotkrivanju mitova o koronavirusu, koje su sve informacije o tome kako se prenosi i leči taj virus netačne i upozorila da pojedine metode koje se u javnosti preporučuju od kada je počela pandemija opasne.

Trenutno ne postoji lek

„Iako je u toku ispitivanje nekoliko lekova, trenutno nema dokaza da hidroksihlorokin ili bilo koji drugi lek može da izleči ili spreči COVID-19. Zloupotreba hidroksihlorokina može izazvati ozbiljne neželjene efekte i bolesti, pa čak i dovesti do smrti“, upozorava se na sajtu.

Nipošto ne koristite izbeljivač, metanol, etanol…

Upozorava se i da prskanje i unošenje izbeljivača ili drugog dezinfekcionog sredstva u telo ne štiti od kovida-19, a može biti opasno.

„Ni pod kojim uslovima ne unosite izbeljivač ili bilo koje drugo dezinfekciono sredstvo u telo. Te materije mogu biti otrovne ako se gutaju i izazivaju iritaciju i oštećenja kože i očiju. Izbeljivač i dezinfekcijsko sredstvo treba pažljivo koristiti samo za dezinfekciju površina“, stoji na sajtu.

Isto se odnosi i na ispijanje metanola i etanola.

„Metanol, etanol i izbeljivač su otrovi. Njihovo pijenje može dovesti do invaliditeta i smrti. Oni neće ubiti virus u vašem telu, a oštetiće vaše unutrašnje organe“, ističe SZO.

Mobilne mreže i radio talasi ne mogu da šire koronavirus

Dalje se negira tvrdnja da virusi mogu da se šire radio talasima ili mobilnim mrežama i podseća da se kovid-19 širi u mnogim zemljama koje nemaju 5G tehnologiju.

Prema pisanju SZO, lažna je i informacija o tome da izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 stepeni sprečava oboljevanje od koronavirusa.

Ne „ubija ga“ toplo vreme, niti ga prenose kućne muve

Podseća se da su i zemlje u kojima preovladava toplo vreme prijavile slučajeve koronavirusa. Na sajtu se odbacuje i teorija da kućne muve prenose koronavirus.

„Virus koji izaziva kovid-19 širi se pre svega kapljicama nastalim kada inficirana osoba kašlja, kija ili govori“, objašnjava SZO.

Ukazuju se i na to da dodavanje bibera i ljutih paprika u hranu ne sprečava i ne leči kovid-19.

„Najbolji način da se zaštitite od novog koronavirusa jeste da se držite najmanje metar od drugih i da često i temeljno perete ruke“, ističe SZO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.