SZO sazvala panel diskusiju o vakcini kompanije AstraZeneka

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacije (SZO) najavila je za danas panel diskusiju o vakcini kompanije AstraZeneka čija primena je zabranjena u Južnoj Africi zbog sumnji da nije efikasna za osobe starije od 65 godina.

U izveštaju AFP-a navodi se da su istraživanja pokazala da ova vakcina pruža „minimalnu“ zaštitu protiv infekcije novim sojem korona virusa koji je prvi put detektovan u Južnoj Africi, što je usporilo globalnu borbu protiv pandemije, prenosi Gardijan.

Ističe se i da je to udaljilo mnoge sitomašnije države od vakcinacije preparatom AstraZeneke koji ima logističku prednost nad konurencijom jer ne mora da se čuva na veoma niskoj temperaturi.

Južna Afrika je nabavila 1,5 miliona vakcina kompanije AstraZeneka kojima rok ističe u aprilu, ali koje će biti uskladištene sve dok se naučno ne utvrdi kako tačno deluje ovaj preparat.

Predstavnik kompanije izjavio je da naučno-istraživački tim uveliko radi na korekciji vakcine kako bi ona bila delotvorna i protiv novog soja korona virusa otkrivenog u Južnoj Africi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.