U trendu

Tabaković: Rano za procenu uticaja korona virusa na rast

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da se nada da će se što pre prevazići efekti korona virusa koji je poremetio privrednu aktivnost u svetu.

Korona virus, nažalost, može da uspori privrednu aktivnost, ali bi bilo neozbiljno procenjivati u kojoj meri, rekla je Tabaković na novinarsko pitanje na konferenciji za medije da li korona virus može da uspori privredni rast u ovoj godini, s ozbirom na to da je nedavno Fijat objavio da je obustavio proizvodnju jer čeka delove iz Kine.

Guverner je istakla da ne bi u ovom trentuku niti da umanjuje efekte onoga što se dešava, jer, kako je rekla, sve je to deo rizika koji dolaze iz međunarodnog okruženja.

„Međutim, svi verujemo da to neće imati tako preveliki značaj, posebno što je smanjena i uloga i značaj samog Fijata u onom što je nama najznačajnije, ne samo u smuslu privredne aktivnosti, nego i izvoza“, kaže Tabaković.

To što je, navodi Tabaković, Epl zatvorio svoje prodavnice u Kini, kao i to što nedostaju mnogi rezrevni delovi za proizvodnju govori o tome da korona virus može da uspori privrednu aktivnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.