Tanjug u HK: Praznici uz stroge mere, produžen karantin

HONGKONG – Građani Hongkonga provešće božićne i novogodišnje praznike uz pooštrene mere društvenog distanciranja usled četvrtog talasa korona virusa, mnoge porodice biće razdvojene zbog zabrane pojedinih letova, a ugostitelji se suočavaju sa velikim finansijskim gubicima.

U Hongkongu su danas uvedene najstrože mere do sada za putnike koji dolaze iz inostranstva u tu specijalnu administrativnu oblast Kine i finansijski centar Azije, jer su zdravstvene vlasti produžile vreme karantina u hotelima sa 14 na 21 dan, prenosi dopisnica Tanjuga iz Hongkonga.

Mere društvenog distanciranja, što se pored ostalog odnosi na zabranu okupljanja više od dve osobe, produžene su barem do 6. januara.

Planovi za praznične večere u restoranima otkazane su jer je Hongkong zabranio obedovanje u ugostiteljskim objektima posle 18 časova, nakon čega je moguća samo dostava hrane, a do 18 časova u restoranima za stolom mogu sedeti do dve osobe.

Mnogi roditelji u Hongkongu provešće praznike bez dece jer su lokalne vlasti zabranile letove iz Velike Britanije zbog novog soja korona virusa, zbog čega je više hiljada studenata poreklom iz Hongkonga ostalo zaglavljeno u toj zemlji.

„Nadamo se da će svi provesti Božić i Novu godinu uz mir i zdravlje“, rekla je hongkonška ministarka zdravlja Sofija Čan (Sofia Ćan).

Prema njenim rečima, ključan faktor za obuzdavanje četvrtog talasa virusa kovid-19 „je u spremnosti ljudi da se uzdrže od velikih krupnih večera i okupljanja sa rođacima i prijateljima“, jer bi „u suprotnom situacija mogla izmaći kontroli“.

Odlukom da se produže mere teško su pogođeni ugostitelji, kojima period praznika uglavnom donosi najveću zaradu.

Stručnjaci navode da bi poslovi na pripremi hrane doneli 16 milijardi hongkonških dolara u decembru da nije pandemije i restriktivnih mera, a da se ove godine očekuje svega 20 odsto od tog iznosa.

Ipak, praznična atmosfera na ulicama nije izostala, mnogi delovi grada, ulazi zgrada, poslovni i drugi objekti su okićeni novogodišnjim ukrasima, a u gotovo svim tržnim centrima, radnjama i supermarketima čuju se božićne pesme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.