U trendu

Tedros: Bogate zemlje da ne gomilaju vakcine i lekove

ŽENEVA – Bogate zemlje moraju da izbegnu greške koje su ranije činile gomilajući zalihe lekova i vakcina, upozorio je juče director Svetske zdravstvene organizaceije (SZO) Tedros Gebrejesus.

On je osudio borbu bogatih zemalja da obezbede ogromne količine raznih vakcina protiv korona virusa, dok siromašne nacije još nisu dobile ni prve doze.

Tedros je istakao da je pandemije razotkrila i iskoristila nejednakosti u svetu i upozorio da sada postoji “realna opasnost” da vakcine, kao sredstvo za zaustavljanje pandemije, mogu da pogoršaju te nejednakosti.

“Vakcinalni nacionalizam može da posluži kratkoročnim političkim ciljevima, ali će to na kraju biti kratkovido i samopobeđujuće”, rekao je Tedros, prenosi Gardijan.
On je rekao da je cilj da postrojenje programa KOVAKS, koje void SZO, u narednih nekoliko nedeja počne isoruka prvih doza, a da je cilj da u prvih 100 dana ove godine počne vakcinacija medicinskih radnika i starije populacije u svim zemljama.

On je pozvao svet da ne ponovi greške iz krize sa HIV infekcijom, kada su bogate zemje nabavile lekove decenijama pre nego što su oni postal dostupni u siromašnijim državama.

Podsetio je i da su 2009. godine za vreme pandemije virusa gripa H1N1 vakcine stigle do siromašnih zemalja tek nakon što je pandemija završena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.