U trendu

Tedros: Globalna nejednakost pogoršala posledice pandemije

ŽENEVA – Danas je Svetski dan zdravlja, a generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, dr Tedros Adhanom Gebrejesus, je na društvenim mrežama upozorio da je globalna nejednakost pogoršala uticaj pandemije korona virusa i da nejednaka distribucija vakcina može da prolongira njene efekte.

„Danas je Svetski dan zdravlja, kovid-19 je pogoršao nejednakosti kako između zemalja tako i unutar njih“, napisao je Tedros na svom Tviter nalogu.

Iako je pandemija nesumnjivo uticala na sve nas, najsiromašniji i najmarginalizovaniji ljudi su najviše pogođeni – kako u pogledu života tako i u pogledu izgubljenih sredstava za život, dodao je on.

Tedros je istakao da mora biti učinjeno pet ključnih promena kako bi se postigla zdravstvena pravičnost na zemaljskoj kugli.

One se odnose na ulaganje u pravičnu proizvodnju i pristup alatkama protiv kovid-19, ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, davanje prioriteta zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, izgradnju sigurnih, zdravih, inkluzivnih četvrti i poboljšanje podataka i zdravstvenih informacionih sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.