U trendu

Tedros: U Kini manji broj novih slučajeva za protekla 24h

ŽENEVA – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je Kina za proteklih 24 sata prijavila manji broj novih slučajeva korona virusa nego u predhodnih mesec dana.

Tedros je na dnevnoj konferenciji za novinare u Ženevi posvećenoj korona virusu rekao da je Kina za 24 sata prijavila 329 novih slučajeva, čime je ukupan broj obolelih u toj zemlji porastao na 78.959.

Kako je objavljeno na sajtu SZO, Tedros je rekao da je, prema poslednjim informacijama, u Kini od posledica novog virusa preminula 2.791 osoba.

Prema njegovim rečima, van Kine je do sada registrovan 4.351 slučaj novog virusa u 49 zemalja, a preminulo je 67 ljudi.

Tedros je dodao da su u odnosu na četvrtak nove zemlje u kojima su prijavljeni prvi slučajevi virusa Danska, Estonija, Litvanija, Holandija i Nigerija.

On je precizirao da je za 24 nova slučaja korona virusa zaključeno da su preneta iz Italije u 14 drugih zemalja, dok je 97 slučajeva preneto iz Irana u 11 zemalja.

Tedros je dodao da rastući broj novoobolelih i zemalja pogođenih novim virusom jeste razlog za zabrinutost.

SZO je zbog toga, naveo je Tedros, rizik od širenja virusa COVID-19 u svetu podigla na vrlo visok nivo.

„Za sada još nema dokaza o slobodnom širenju virusa unutar zajednica. Sve dok je takav slučaj, i dalje imamo šansu da zaustavimo širenje virusa preduzimanjem značajnih mera za rano otkrivanje, izolaciji, zbrinjavanju pacijenata i praćenju njihovih kontakata“, kazao je Tedros.

On je upozorio da trenutno najveći neprijatelj nije sam virus, već strah, glasine i stigmatizacija.

„Naša najveća sredstva su činjenice, zdrav razum i solidarnost“, istakao je generalni direktor SZO.

(Tanjug)