Tegeltija:SRB lider u regionu,BiH čeka vakcine iz Kovaks pro

BANJALUKA – Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da je očigledno da je, po pitanju vakcinacije protiv korona virusa, Srbija lider u regionu, ali i jedna od najupsešnijih zemalja u Evropi, te da BiH čeka vakcine iz programa zajedničke nabavke sa EU, odakle će prve isporuke dobiti sredinom meseca.

Tegeltija je, u intervjuu agenciji Tanjug, naglasio da se pokazalo da Srbija ima svoju dobru spoljnu politiku kojom je obezbedila prijateljsku podršku za borbu protiv pandemije.

Tegeltija je kazao da BiH nema takvu spoljnu politiku, i nema tu mogućnost, kao i da ima vrlo komplikovan sistem javne nabavke, uključujući i same vakcine.

„Mi smo se opredelili za globalni sistem. Smatrali smo da će biti više fer i korektnosti u raspodeli vakcine. Od samog početka govorili su da će biti stvorene pretpostavke da vakcine budu dostupne svima u svetu. Pandemiju ne možete zaustaviti tako što ćete vakcinisati sve stanovnike samo jedne zemlje, a neki drugi neće dobiti nijednu vakcinu“, ukazao je on.

Tegeltija ukazuje da se BiH opredelila za Program Kovaks, i da je sve vakcine platila u celosti, da odakle očekuje 900.000 vakcina, ali da je taj proces krenuo mnogo sporije nego što se očekivali I malo duže će trajati nego što je bilo najavljeno.

„EU ima očigledno probleme sa proizvođačima vakcina, ali sam siguran da će ga rešiti u skorijem vremenskom periodu, kao i da EU neće ostaviti po strani zemlje Zapadnog Balkana“,istakao je on.

Podsetio je da je EU, nakon problema u reagovanju na početku pandemije, bila najznačajniji partner i podrška u otklanjanju posledica pandemije.

Objasnio je da u skladu sa ustavnim nadleznostima u BiH vakcine nabavljaju i plaćaju fondovi zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Federacije BiH.

Tegeltija je naveo da je RS dosta ambiciozno krenula u traženje alternativnog izbora za nabavku vakcina I jasno je Vlada Srpske rekla da su zainteresovani za rusku I delom za kinesku vakcinu.

Rekao je da očekuje da će deo tih vakcina stići u RS iz ta dva izvora, te dodao da je zajednički pokrenuta inicijativu za manji broj vakcina ruskog proizvođača na osnovu interesovanja koje je iskazala Federacija.

Preneo je da će prema poslednjim najavama iz EU putem Kovaks programa BiH biti isporučeno prvih 30.000 doza Fajzerove vakcine i 200.000 AstraZeneka, čime će biti omogućen početak vakcinacije BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.