Tehlirian: Vakcina prvo značajno oružje protiv pandemije

SARAJEVO – Kristofer Tehlirian, medicinski direktor farmaceutske kompanije Pfizer, koja je proizvela vakcinu protiv korona virusa sa nemačkim partnerom BioNTećom, izjavio je da vakcina donosi čovečanstvu nadu u nešto, kao prvo značajno oružje protiv pandemije izazvane koronom.

Pfizerova vakcina pokazuje značajan pomak u razumevanju samog virusa i sprečavanju teškog oblika oboljenja nakon zaraze, rekao je Tehlirijan za sarajevsku N1.

On kaže da vakcina sama po sebi verovatno neće značiti potpuni nestanak pandemije, ali će biti temelj rešenja.

Očekuje se, ističe, da će vakcina uspeti da u najvećem broju slučajeva ukloni ili ublaži simptome zaraze Covidom19.

Ukazuje da treba imati na umu da se trenutno ispituju druge terapije, pored vakcina, na primer, monoklonalna antitela i antivirusni lekovi koji će omogućiti lečenje korona virusa.

Objasnio da je da pri razvijanju svakog leka postoje tri faze ispitivanja.

Pfizer je u fazi 1 i 2 ispitao vakcinu na 45 dobrovoljaca.

Međutim, u fazi 3, objasnio je, Pfizer je ispitao vakcinu na otprilike 43.000 dobrovoljaca, raznih godišta i socioekonomskih kategorija.

„Kao sa svakom vakcinom, postoje moguće nuspojava. Neke od mogućih nuspojava su crvenilo i bol na mestu gde je data vakcina, povišena temperatura, glavobolja, umor i bol u mišićima. Ove nuspojave često same prođu nakon par dana ili manje“, rekao je Tehlirijan.

Precizirao je da je procedura kod njihove vakcine takva da osoba dobije dve doze.

Trenutno, kaže, jedna doza vakcine nije dovoljna da indukuje potreban nivo antitela protiv Covida-19.

Objašnjava i da će svaka država napraviti plan prema kome će vakcina biti ponuđena po rangu prioriteta. „Najverovatnije, vakcina će se prvo nuditi zdravstvenim radnicima, policiji, vojsci i onima u visoko rizičnim grupama (ljudi preko 70 godina, kao i oni sa hroničnim bolestima)“, rekao je Tehlirijan.

Treba, kaže, znati da vakcina nije ispitana na ljudima mlađim od 18 godina, trudnicama, kao i na onima sa imunodeficijencijama, tako da ove osobe za sada ne bi mogle da prime vakcinu.

Govoreći o daljim koracima, Tehlirijan kaže da sledi da Svetske zdravstvene regulacione institucije za lekove i medicinska sredstava, kao što je američka FDA, evropska EMA i druge izvrše proveru bezbednosti i efikasnosti vakcine pre nego što je odobre.

Nakon toga, svaka državna instuticija za regulativu lekova i medicinskih sredstava može zasebno da vrši proveru vakcine takođe.

„Odmah nakon toga bi mogla vakcina da se distribuira pod specifičnim uslovima. U međuvremenu, Pfizerovi pogoni rade punom parom da bi proizveli oko 50 miliona doza pre kraja ove godine. Pfizer se nada da će proizvesti do 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine“ rekao je.

Upitan kada će države Evrope i Balkana naručiti vakcinu, Tehlirian kaže da su mnoge zemlje u Evropi i na Balkanu već u pregovorima sa Pfizerom oko naručivanja vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.