U trendu

Teodorović: Srbija umire u tišini, slom obrazovanja, kulture, nauke

Srbija „umire u tišini, mi nestajemo“ – izjavio je danas na konferenciji za novinare redovni član SANU Dušan Teodorović.

Najavio je inicijalnu sednicu „Skupštine Slobodne Srbije“ u Medija centru u Beogradu u subotu, 10. oktobra u 15.00 sati, kao i potom, u 18.00, kod Filozofskog fakulteta, prvo protestno okupljanje gradjana i članova „Skupštine Slobodne Srbije“ na skupu nazvanom „Sloboda za sve“.

Teodorović je rekao da je stanovništvo Srbije staro – 50 procenata gradjana ima više od 43 godine, a stopa rasta stanovništa je negativna – minus 0,5 procenata.

„Još strašnije deluju podaci Ujedinjenih nacija: broj rodjenih beba na 1.000 stanovnika u Srbiji je na 206. mestu od 226 zemalja“, a po broju umrlih na 1.000 stanovnika, „Srbija se nalazi na osmom mestu – zbog toga sam rekao da Srbija umire u tišini“, rekao je Teodorović.
Istovremeno se, kazao je, dešava proces sloma obrazovanja, kulture, nauke, prosvete u Srbiji. Naveo je da stotine hiljada stanovnika imaju lažne diplome.

Odgovornost da se to promeni je i na mislećim ljudima, podvukao je on.

Na konferenciji su govorili i drugi iz Inicijalnog odbora „Skupštine Slobodne Srbije“ medju kojima profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković.

Ona je rekla da je ta organizacija formirana jer „gradjani nemaju državu i ona ne služi da im obezbedi dostojanstven život“.

„Mi živimo od danas do sutra, nas su pokrali, mi smo izgubili svako pravo“, rekla je ona.

Dodala je da je „država neprijateljska prema svojim gradjanima“, i da u njoj nema nezavisnih institucija, ali ima autokratije.

Penzionisani profesor Fakulteta političkih nauka, Čedomir Čupić, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „samovoljno uspostavio piramidu uzurpacija, na čijem vrhu se nalazi on“.

“ ‘Skupština Slobodne Srbije’ radiće aktivno na razbijanju straha gradjana, pre svega zbog gubitka posla, a radiće na izlasku iz ravnodušnosti“, rekao je Čupić.

Naveo je da članovi te organizacije „nemaju ambiciju da postanu politička stranka, nego da se izbore za to da svaka vlast mora da prihvati kritiku i da svaka vlast mora da bude žestoko kontrolisana“.

Predsednik gradjanskog Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Savo Manojlović, istakao je da će „Skupština Slobodne Srbije“ štititi pravo svakog gradjanina i da će biti na svakom mestu gde su prava ugrožena.

On je pozvao gradjane da se okupe i da se pridruže bez obzira na razlike u političkim mišljenjima jer je „ovo borba za osnovne slobode“ i pozvao ih da dodju na protest u subotu.

Na skupu je bio i epidemiolog Predrag Kon, član Krznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar