Terminske cene akcija na tehološkoj Nasdak berzi skaču

NJUJORK – Fjučersi akcija na američkoj tehnološkoj Nasdak berzi skočili su danas usled spremnosti investitora da ostvare zaradu od ulaganja u tehnološke kompanije sa mega kapitalizacijom.

Istovremeno, fjučersi u indeksnoj korpi Dau DŽons i S&P 500 su na silaznoj putanji zbog pada akcija kompanije Merk, nakon što je ovaj proizvođač lekova odustao od svog programa razvoja vakcine protiv kovida-19, izveštava Rojters.

Takozvani pobednici epidemiološke politike „ostani kod kuće“, među kojima su Majkrosoft, Fejsbuk i Epl, zabeležili su rast vrednosti između 1,5 i 2,9 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Vol Strita, pošto su investitori optimistični po pitanju svojih zarada od ulaganja u te firme, nakon prošlonedeljnog ohrabrujućeg finansijskog rezultata Netfliksa.

Majkrosoft, koji treba da objavi izveštaj o poslovanju sutra, ojačao je za 1,5 procenata. Akcije „Tesle“ su napredovale za 1,2 odsto uoči objave kvartalnih finansijskih rezultata.

Glavni indeksi na Vol Stritu su prošle nedelje dostigli rekordne vrednosti na krilima nade da će mere ekonomskog zatvaranja biti potpuno ukinute i da će biti sprovedena efikasna distribucija vakcina širom zemlje, koja svakog dana registruje više od 175.000 novih slučajeva korona virusa i milione ljudi bez posla.

Indeksi e-mini fjučersa Dau i S&P 500 trgovali su se u uskom rasponu nakon vesti da će Merk obustaviti razvoj svoje dve kovid vakcine zbog slabih imunoloških rezultata. Akcije ovog proizvođača lekova pale su za 1,0 procenat.

Na trgovanju na NJujorškoj berzi u 8:20 časova ujutro po istočnameričkom vremenu, indeks Dau e-mini pao je za 123 poena ili 0,4 odsto, S&P 500 e-mini se popeo za 5,75 poena ili 0,15 posto, dok je Nasdak 100 e-mini skočio za 135,75 poena ili 1,02 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.