„Teška agenda“ za dva dana samita lidera EU27

BRISEL – Lideri 27 država članica EU okupiće se danas na završnom godišnjem sastanku Evropskog saveta u Briselu.

Početak razgovora predviĒen je za 13 sati, a samit će trajati dva dana.

I pored trenutne epidemiološke situacije, lideri zemlja ÄŤlanica doputovaće u Brisel, a u Evropskom savetu naglašavaju vaĹľnost fiziÄŤkog prisustva zbog svih „komplikovanih pitanja“ koja su na agendi.

Prvog dana samita, lideri će odmah po dolasku razmotriti situaciju sa pandemijom Kovid-19 u Evropi.

„To je prioritet za sve. Videli smo pozitivna dešavanja. I pored razliÄŤitih nacionalnih strategija, lideri su u koordinaciji oko najboljih praksi u borbi protiv korona virusa, ali i u pripremi za eventualne nove pandemije i krize“, najavljuje se u Briselu.

Druga tačka dnevnog reda biće borba protiv klimatskih promena i dogovor oko postizanja klimatske neutralnosti Evrope do 2050. godine i podizanja predviĒenih ciljeva za smanjnju emisije štetnih gasova do 2030. godine.

Bezbednost EU, borba protiv terorizma, esktremizma i radikalizacije takoĒe će biti na dnevnom redu, kao i procena spoljnopolitičke situacije.

U kontekstu spoljnopolitiÄŤkih odnosa oÄŤekuje se važni razgovori o konkretizaciji budućih odnosa sa Turskom, u svetlu jednostranih poteza koje je Ankara poslednjih godinu dana preduzima kako u IstoÄŤnom Mediteranu, tako i u širem regionu.

Očekuje se da će lideri EU 27 morati da donesu balansiranu odluku koja bi trebalo da pomiri deo zemlja članica koje se zalažu za uvoĒenje sankcija i onih koje naglašavaju važnost saradnje sa Turskom, na prvom mestu po pitanju migracija.

Lideri EU će razgovarati i o budućim odnosima sa novom administracijom u Vašingtonu i jačanju transatlantske saradnje.

U petak, drugi dan samita u Briselu počeće sastankom zemlja koje koriste istu valutu evro i koji će biti posvećen privrednom opravku i jačanju monetarne i fiskalne unije.

EU diplomate navode da se još ne zna da li će lideri na sastanku u Briselu razgovarti i o blokadi zajedničkog budžeta zbog protivljanja MaĒarske i Poljske novom mehanizmu, kojim se uslovaljaju izdavajanja iz budžeta poštovanjem vladvine prava u zemljama članicama.

Dodaje se da se o mehanizmu još pregovara u drugim radnim telima EU.

Istvremeno, navodi se da se na ovom samitu ne oÄŤekuje „debata ili odluka o Bregzitu“, već da će predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, informisati lidere o trenutnom stanju stvari u pregovorima.

Iako je ranijih godina bilo uobiÄŤajno da lideri EU 27 na samitu u decembru „pozdrave“ ministarske zakljuÄŤke o Zapadnom Balkanu, ove godine proširenje nije na agendi samita u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.