U trendu

Teške optužbe na račun nosilaca najviših pravosudnih funkcija u BiH

Murizu Memiću, ocu tragično nastradalog mladića Dženana Memića, nije bio dozvoljen pristup na današnju tematsku sednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH o stanju u pravosudju.
Memić se obratio novinarima i upozorio da postoji politički uticaj na Tužilaštvo BiH, koje vodi istragu o ubistvu njegovog sina.

„Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta Milan Tegeltija je dobro upoznat sa slučajem ‘Dženan Memić’. Dva sata smo moj advokat i ja bili kod njega i sve mu obrazložili“, kazao je on.

Dodao je da Tegeltija nije preduzeo ništa ni nakon što su mu predočeni propusti u istrazi, ističući da je čak nekadašnju kantonalnu tužiteljku Dalidu Burzić, koja je vodila istragu u slučaju „Memić“, nagradio funkcijom sudije Suda BiH.

„Ja njega (Tegeltiju) smatram saučesnikom“, kazao je Memić.

Muriz Memić je naglasio da u slučajevima ubistva njegovog sina, kao i Davida Dragičevića iz Banjaluke postoje svi dokazi, ali je „potrebna volja da se ti slučajevi reše“.

On je zatražio smenu kompletnog aktuelnog sastava VSTS-a, sa predsednikom te institucije Milanom Tegeltijom, koga je optužio za korupciju i primanje mita.

„Čuli smo da nema evropskog puta dok se ne reši stanje u pravosudju, a stanje u pravosudju je katastrofalno. Još uvek se pokušava uticati na državno Tužilaštvo. Sve se zna, zna se i ko su ubice. Ja ću pravdu uzeti u svoje ruke. Oni bi jedva čekali da nešto uradim da oni ostanu čisti“, zaključio je Muriz Memić.

U toku tematske sednice o radu pravosduja u BiH glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić je rekla da ima mnogo ozbiljnijih problema u zemlji od pravosudja, poput koronavirusa.

Ona je poslanicima zapretila predmetima visoke korupcije i nekim drugim predmetima, navodeći da je pravosudje u BiH nezavisno od zakonodavne i izvršne vlasti.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović rekao je da je predsedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić trebalo da upozori tužiteljku da to „nije nikakva konferencija, već sednica najvišeg doma“.

„Ne treba pretiti, već hapsiti korumpirane prema dokazima, ali da pazi da joj se ne izgube dokazi kako je to često bivalo ranije“, istakao je Magazinović.

On je istakao da bi bilo važno da predstavnici pravosudja izadju i konačno kažu ime ubica Dženana Memića i Davida Dragičevića.

„Oni to znaju, ali nemaju petlju. Ova dva slučaja su najbolji dokaz gde je pravosudje u BiH“, kazao je Magazinović.

Prema njegovim rečima, u ta dva slučaja „nestaju dokazi, preti se svedocima, a VSTS ne reaguje“.

On je poručio Tadićevoj kako „preti poslanicima da će biti pohapšeni“, a istovremeno „učestvuje u zaštiti ubica“.

„Vi ste na uzdi političara koji su vas tamo doveli“, dodao je Magazinović.

Oštre kritike na račun državne tužiteljske i predsednika VSTS-a izneo je i poslanik SDS-a Dragan Mektić, koji je ocenio da je pravosudje u BiH pod punim političkim uticajem.

Ocenio je da je Tadićk „bruka za kompletan sistem i da neće da ćuti ni da ga osude na deset godina zatvora“.

Mektić je nabrojao brojne afere koje Tužilaštvo godinama ne rešava.

Što se tiče ratnih zločina, kazao je da postoje jednostavni predmeti koji se mogu rešiti veoma brzo.

„Svaki Srbin neka odgovara za ratni zločin ako ga je počinio. Ali nema satisfakcije ako nećete da procesuirate predmete u kojima su Srbi stradali“, zaključio je Mektić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.