U trendu

Test koji dijagnostifikuje prisustvo koronavirusa za samo sat vremena

U nemačkoj kompaniji Kiagena koja proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, jedva uspevaju da odgovore na potražnju za opremom za testiranje na korona virus.

Tomas Turinger, predstavnik ove kompanije, kaže da je proizvodnja od nedavno uvećana za 70 posto – mesečno se proizvodi oko 1,5 miliona testova na Covid-19, a do kraja godine najavljuje proizvodnju od 20 miliona testova mesečno, prenosi Dojče Vele.

„Ovo je globalni izazov i situacija se razlikuje od države do države. Razlika se posebno ogleda u tome koliko su države brzo prepoznale virus i da li su brzo postupile ili ne“, kaže Turinger.

„Azijske zemlje poput Južne Koreje reagovale su mnogo brže od recimo SAD. Potražnja za testovima ipak raste u svim zemljama. Iz tog razloga je sada veliki izazov učiniti testiranje dostupnim u celom svetu“, kaže Tomas Turinger.

Rezultati kompanije Kiagen probudili su interesovanje kod drugih kompanija. Američki proizvođač opreme za laboratorije, Termo Fišer, spreman je da kupi Kiagen za oko 10 milijardi evra.

U Berlinu, nemački naučnik Olfert Lant takođe radi na testovima za korona virus.

U razgovoru sa novinarom CNN on kaže da virolozi obično čekaju da se sekvencira genetski materijal virusa pre nego što krenu u izradu novih testova, ali da je on zbog brzog širenja korona virusa odlučio da i sam deluje brzo.

Već 9. januara je dizajnirao komplet za testiranje koji se zasnivao na SARS-u i drugim poznatim sojevima korona virusa i zajedno sa istraživačima lokalne Univerzitetske bolnice dizajnirao je tri kompleta testova u nameri da kada se završi sekvenciranje Covid-19 usavrši najbolju verziju.

Testiranje je, pored izolacije, krucijalno za zaustavljanje pandemije i to je bila glavna poruka direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adanoma Gabrijesusa koji je uputio apel svim zemljama sveta da sprovode što više testova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.