U trendu

Testira se više od 150 lekova protiv korone, ali koji je najefikasniji?

Trenutno se više od 150 različitih lekova koji bi mogli da budu efikasni protiv Kovid-19 ispituje širom sveta, od čega većinu predstavljaju već postojeći lekovi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je „Solidarno ispitivanje“, čiji je cilj procena tretmana koji najviše obećavaju.

Velika Britanija tvrdi da je njen program, sa više od 5.000 ispitanika najveći, dok više istraživačkih centara širom sveta pokušava da koristi krv preživelih za lečenje, javlja BBC.

Postoje tri pristupa koji se istražuju. Prvi su antivirusni lekovi koji direktno utiču na sposobnost korona virusa da napreduje u telu.

Ispituju se i lekovi koji mogu da smire imunološki sistem – pacijenti postaju ozbiljno bolesni kada njihov imuni sistem reaguje i počne da nanositi kolateralnu štetu telu.

Treći pristup je terapija antitelima, bilo iz krvi preživelih, bilo napravljenim u laboratoriji, koja mogu da napadnu virus.

Doktor Brus Ejlvord, iz Svetske zdravstvene organizacije, rekao je nakon posete Kini da je Remdesivir jedini lek koji je pokazao sve znakove efikasnosti. Antivirusni lek je prvobitno dizajniran za lečenje ebole, ali druge mogućnosti pokazale su se delotvornijim.

Lek je bio efikasan u lečenju drugih smrtonosnih korona virusa (sindrom respiratornog sindroma na Bliskom Istoku – MERS i teški akutni respiratorni sindrom – SARS) u studijama na životinjama, pa postoji nada da će biti efikasan i protiv korona virusa Kovid-19.

Procureli rezultati ispitivanja koje je vodio Univerzitet u Čikagu takođe su sugerisali da je lek efikasan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.