U trendu

Timovi za pomoć Romima u Beogradu po pitanju imunizacije

BEOGRAD – U Beogradu će u narednom perodu biti formirani mobilni timovi za pomoć pripadnicima romske nacionalne manjine, kada je u pitanju imunizacija protiv korona virusa.

To je najavljeno na sastanku u Skupštini grada koji je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević održala sa koordinatorima za romska pitanja koji se nalaze pri svakoj gradskoj opštini i predstavnicima opština koji će formirati pomenute timove.

„Ti timovi će ići na teren u romska, podstandardna naselja u Beogradu gde će pripadnike romske nacionalne manjine informisati o značaju imunizacije, na koji način mogu da se prijave i ono što je najvažnije, prijavljivaće ih na licu mesta za vakcinaciju ukoliko to žele“, pojasnila je Stanisavljević nakon sastanka.

Navela je da podršku u tom procesu daju zdravstveni medijatori Ministarstva zdravlja, te dodala da će u timovima, osim romskih koordinatora opštine, biti zdravstveni medijatori i volonteri Crvenog krsta.

„Važno nam je da obiđemo sva podstandardna naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine u Beogradu“, rekla je Stanisavljević.

Precizirala je da u Beogradu postoje 144 naselja u kojima živi više od 36.000 pripadnika romske nacionalne manjine koji su, dodala je, prioritetna grupa kada je u pitanju imunizacija, pogotovo Romi stariji od 65 godina.

„Zato želimo da i njih informišemo o značaju i načinu prijavljivanja kada je u pitanju vakcina protiv korona virusa“, rekla je Stanisavljević.

Navela je da će za te namene biti odštampano više od 30.000 brošura, koje je radio Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, a na kojima su navedene sve potrebne informacije o imunizaciji.

Brošure će se, dodala je Stanisavljević, deliti i na srpskom i na romskom jeziku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.