Tramp: Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili diplomatske odnose

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas da su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske odnose u sklopu sporazuma da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci teže da osnuju svoju nezavisnu državu.

UAE su prva zemlja Zaliva koja je to učinila i treća arapska zemlja koja sada ima diplomatske odnose s Izraelom, posle Egipta koji je mirovni sporazum sa jevrejskom državom sklopio 1979. godine i Jordana koji je to učinio 1994.

Ovaj dogovor predstavlja diplomatsku pobedu za Trampa pred izbore u novembru dok u nastojanjima da se sklopi mir izmedju Izraela i Palestinaca nije postignut napredak.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se godinama hvalio da njegova Vlada ima bliže veze s arapskim zemljama nego što se to javno priznaje.

Netanjahu je  zdušno prihvatio Trampov bliskoistočni mirovni plan koji bi mu omogućio da anektira velike delove okupirane Zapadne obale, dok bi Palestinci imali ograničenu autonomiju na preostalim delovima te teritorije.

Za UAE dogovor doprinosi medjunarodnoj kampanji sa ciljem da bude smatran svetionikom tolerancije na Bliskom istoku iako zemljom dugo vladaju autokratski lideri.

Za Palestince koji su se dugo oslanjali na arapsku podršku u svojoj borbi za nezavisnost objava uspostavljanja veza izmedju Izraela i UAE predstavlja i pobedu i smetnju.

Iako se današnjim sporazumom zaustavljaju planovi Izraela o aneksiji Palestinci su više puta apelovali na arapske vlade da ne normalizuju odnose s Izraelom dok se ne postigne mirovni sporazum o uspostavljanju nezavisne Palestine.

Zajedničko saopštenje SAD, UAE i Izraela izdato je odmah posle Trampove objave na Tviteru.

Najavljeno je da će se delegacije dve zemlje sastati u narednim nedeljama da potpišu sporazume o direktnim letovima, bezbednosti, telekomunikacijama, energiji, turizmu i zdravstvenoj brizi.

Dve zemlje će takodje biti partneri u borbi protiv pandemije korona virusa.

„Uspostavljanje direktnih veza dva bliskoistočna najdinamičnija društva i unapredjenih ekonomija će transformisati region podsticanjem ekonomskog rasta, jačanjem tehnoloških inovacija i sklapanjem bližih odnosa medju ljudima“ , navedeno je u saopštenju Trampa, Netanjahua i predstolonaslednika Abu Dabija Muhameda Zajeda al Nahjana i navedeno je da su tri lidera razgovorala telefonom o sporazumu.

Osim Egipta i Jordana Mauritanija je priznala Izrael 1999. godine ali su odnosi prekinuti 2009. zbog rata u Gazi.

Uz Trampa su, o sporazumu Izraela i UAE, pregovarali njegov visoki savetnik i zet Džared Kušner i specijalni izaslanik za Bliski istok Avi Berkovic, te ambasador SAD  u Izraelu Dejvid Fridman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.