Tramp preskače azijske samite, Kina širi uticaj

Predsednik SAD Donald Tramp je po treći put upravo izostao sa godišnjih samita sa svojim azijskim kolegama, dok je suparnička Kina spremna da proširi uticaj sutrašnjim potpisivanjem masivnog sporazuma o slobodnoj trgovini u tom regionu.

Savetnik za državnu bezbednost SAD Robert O’Brajn rekao je da Tramp „žali što nije u mogućnosti da prisustvuje“ onlajn-samitu sa 10 članica država jugoistočne Azije (ASEAN), iako je „naglasio važnost odnosa s tim regionom“.

„U ovo doba globalne krize, strateško partnerstvo SAD-ASEAN je još važnije dok zajedno radimo na borbi protiv korona virusa“, ​​rekao je O’Brajn u govoru umesto Trampa na otvaranju onlajn skupa.

Tramp je poslednji put bio na samitu ASEAN-a 2017. godine, a potom je tamo slao predstavnike.

Dok se Tramp bavi osporavanjem rezultata predsedničkih izbora u SAD 3. novembra, insistirajući da je žrtva izborne prevare, većina zemalja ASEAN-a je priznala pobedu Džozefa Bajdena.

Uprkos Trampovom odsustvu, Bela kuća je saopštila da je ASEAN ključan u njegovoj viziji „slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona“ što je strategija Vašingtona da se suprotstavi rastućem uticaju Kine.

Kineski uticaj u tom regionu trebalo bi da se proširi sporazumom o slobodnoj trgovini koji će biti potpisan u nedelju. Taj sporazum koji će obuhvatiti skoro trećinu svetske ekonomije, uključuje države ASEAN-a, zatim Kinu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Indija se povukla iz tog plana prošle godine.

Taj sporazum ne uključuje Sjedinjene Države, uprkos američkoj trgovini u vrednosti od dve hiljade milijardi dolara sa zemljama iz tog pakta.

O’Brajen je danas predstavio ASEAN kao četvrtog po veličini trgovinskog partnera SAD, čiji je trgovinski promet prošle godine premašio 354 milijarde dolara.

Na današnjem samitu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je pozvao zemlje ASEAN-a da sastave paket podsticaja za otklanjanje posledica pandemije, koji bi iznosio najmanje 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Pošto je svet u najdubljoj recesiji od Drugog svetskog rata, Svetska banka priprema da tokom 15 meseci da rekordnih 160 milijardi dolara za oporavak, rekao je na skupu ASEAN-a njen predsednik Dejvid Malpas.

Na samitu ASEAN-a su danas Kina, Japan i Južna Koreja zatražili dublju regionalnu saradnju u borbi protiv pandemije, što su u govorima istakli kineski premijer Li Kećijang, južnokorejski predsednik Mun Džae-in i premijer Japana Jošihide Suga.

Japan i Južna Koreja su zato po milion dolara namenili za fond ASEAN KOVID-19, namenjen podršci državama članicama u obezbeđivanju medicinske opreme i finansiranju istraživanja o lekovima i vakcinama protiv korona virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.