Tramp: Reagovaćemo u slučaju tužbe koju je podneo Teksas

VAŠINGTON – Odlazeći američki predsednik Donald Tramp obećao je da će intervenisati u slučaju tužbe koju je država Teksas podnela Vrhovnom sudu SAD u pokušaju da ospori rezultate glasanja u četiri savezne države u kojima je pobedu odneo njegov rival Džozef Bajden.

„Intervenisaćemo u slučaju Teksasa (i mnogih drugih država). Ovo je veoma važno. Naša zemlja treba pobedu!“, napisao je Tramp na Tviteru, a preneo Rojters.

Američka savezna država Teksas juče je Vrhovnom sudu SAD podnela tužbu protiv država Džordžija, Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin, nazivajući nezakonitim izmene izbornih procedura koje su načinile zbog pandemije korona virusa.

Tužba, koju je objavio republikanac i generalni pravobranilac države Teksas Ken Pakston, podneta je Vrhovnom sudu, što je dozvoljeno za određene parnice između država.

Teksas, u kojem su na vlasti republikanci, optužio je izborne timove u četiri države da nisu uspeli da obezbede da izbori putem mejla budu zaštićeni od prevara, čime se, kako se navodi, umanjuje težina glasova država koje se zakonito pridržavaju izborne strukture koja je definisana Ustavom.

Izborni zvaničnici u ovim državama tvrde da nisu pronašli dokaze o prevarama koji bi izmenili rezultat izbora. Veliki broj Amerikanaca glasao je putem mejla kako bi izbegao odlazak na biračka mesta i širenje kovid-19.

Teksas od Vrhovnog suda traži da elektorski glasovi u četiri države, ukupno 62, ne budu uračunati u ukupan zbir glasova. Bajden je osvojio 306 elektorskih glasova, 36 više od neophodnih 270, dok je Tramp osvojio 232 glasa.

Država Teksasa od Vrhovnog suda traži i da pomeri krajni rok za glasanje Izbornog kolegijuma za koji je određen za 14. decembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.