U trendu

Tramp u UN kritikovao Kinu, kao svoj uspeh naveo i dogovor Srbije i Kosova

Predsednik SAD Donald Tramp danas je u govoru zatražio da UN smatraju Kinu odgovornom za pandemiju korona virusa, a medju uspesima svoje administracije naveo je dogovor Kosova i Srbije.

Tramp je u snimljenom govoru kojim se obratio upravo započetom 75. zasedanju Generalne skupštine UN, pohvalio o dva nedavno skopljnena medjunarodna sporazuma uz njegovo posredovanje: o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih država Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i o dogovoru Srbije i Kosova o „ekonomskoj mormalizaciji“. 

Rekao je da SAD time „ispunjavaju svoju sudbinu mirotvorca“, prenosi AP. 

„Ovi istorijski mirovni sporazumi su znak svitanja i radjanja novog Bliskog istoka“, poručio je Tramp i rekao da njegova administracija namerava da uskoro posreduje u novim mirovnim dogovorima.

Predsednik SAD je danas pozvao Ujedinjene nacije da „Kinu smatraju odgovornom za njena dela“ u vezi pandemije Kovida-19, prenosi Frans pres.

„Na početku širenja virusa Kina je zabranila unutrašnje letove, a istovremeno dozvolila avionima da napuste Kinu i zaraze svet“, rekao je Tramp.

„Kineska vlada i Svetska zdravstvena organizacija, koja je takoreći pod kontrolom Kine, pogrešno su izjavili da nema dokaza da ljudi prenose virus“, dodao je Trmp.

Tramp optužuje Kinu da nije na vreme obavestila svet o novoj bolesti koja se pjavila na njenoj teritoriji.

Dok su SAD na pragu više od 200.000 umrlih od korona virusa, Tramp je rekao:
„Ponovo smo uključeni u veliku globalnu borbu. Vodili smo i vodimo žestoku bitku protiv nevidljivog neprijatelja – kineskog virusa – koji je odneo bezbroj života u 188 zemalja“.

Tramp je takodje branio odgovor svoje administracije na pandemiju, tvrdeći da je to bila „najagresivnija mobilizacija“ od Drugog svetskog rata. 

„Podelićemo vakcinu, pobedićemo virus, okončaćemo pandemiju i ućićemo u novu nevidjenu eru prosperiteta, saradnje i mira“, istakao je Tramp.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.