U trendu

Trampova vlada na dan izbora odobrila prodaju oružja Tajvanu uprkos Kini

Administracija predsedika SAD i kandidata na izborima, Donalda Trampa, u utorak je, na sam dan predsedničkih izbora, obavestila Kongres SAD da je odobrila prodaju Tajvanu naoružanih dronova za 600 miliona dolara.

Stejt department je u utorak saopštio da je odobrio da Tajvan kupi četiri drona – aviona na daljinsko upravljanje i odgovarajuću opremu „spremnu za oružje“.

Taj potez će verovatno razgneviti Kinu koja Tajvan smatra svojom odmetnutom pokrajinom, a ljutito je reagovala na prethodne najave prodaje američkog oružja vlasti na tom ostrvu.

„Predložena prodaja služi američkim državnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima, podržavajući kontinuirane napore primaoca (Tajvana) da modernizuje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost“, piše u izveštaju.

„Predložena prodaja pomoći će poboljšanju sigurnosti primaoca (Tajvana) i održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomskog i opšteg napretka u regionu“, ocenio je Stejt department.

U tekstu piše i da će prodaja dronova poboljšati odbranu Tajvana jačanjem njegovih obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih sposobnosti i da može pomoći u odvraćanju vojne akcije protiv njega.

Samo prošle nedelje, Trampova administracija je odobrila planove za prodaju raketnih sistema „Harpun“ Tajvanu za 2,37 milijardi dolara. To je učinjeno svega nekoliko sati pošto je Peking, zbog prethodnog sporazuma o isporuci oružja Tajvanu, najavio sankcije američkim dobavljačima vojne tehnike, uključujući „Boing“, vodećeg isporučioca po ugovoru o „Harpunu“.

Vladajuća Komunistička partija Kine tvrdi da je Tajvan koji se 1949, tokom Građanskog rata, otcepio od Kine, tvrdi da je to deo njene teritorije i preti da će ga invazijom vratiti u sastav kineske države. Vašington je 1980-ih godina obećao da će okončati prodaju oružja Tajvanu, insistirajući na tome da se spor Tajvana s Pekingom mora rešiti mirnim putem.

Kinesko-američki odnosi su se spustili na najniži nivo za nekoliko decenija usled sporova o bezbednosti, tehnologiji, pandemiji korona virusa i ljudskih prava.

Tajvan je odavno problem koji remeti odnose SAD-Kina. Vašington nema formalne odnose s demokratski izabranom vladom tog ostrva, ali je njen glavni saveznik. Američki zakon nalaže vladi da osigura da se Tajvan može braniti. Prodaja oružja tom ostrvu porasla je i po količini i po kvalitetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.