U trendu

Trend rasta plata i penzija u Republici Srpskoj

BANJALUKA – I pored otežanih uslova na tržištu usled globalne pandemije korona virusa, prosečna neto plata u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 956 maraka (oko 490 evra), što je za 5,6 odsto više nego u 2019, podaci su Zavoda za statistiku.

Veća je i prosečna penzija u RS, i to za 4,2 odsto, a u odnosu na 2019. u 2020. godini povećan je broj zaposlenih, navodi RTRS.

Predsednik banjalučke Privredne komore Goran Račić ocenjuje da je trend rasta plata prisutan već nekoliko godina.

Kako kaže, prosečna plata od 1.000 maraka (510 evra) pre nekoliko godina, bio je jedan od postavljenih ciljeva, koji je danas ostvaren.

Tome su, kako tvrdi, doprineli i određeni mehanizmi države u borbi protiv sive ekonomije.

Broj zaposlenih u 2020. veći je za 1.861 lice ili 0,7 odsto nego u 2019, takođe je podatak Zavoda za statistiku.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja ocenjuje da su ovi podaci u uslovima potpunog kolapsa na svetskom tržištu, usled globalne pandemije i podataka Svetske banke, na neki način kontroverzni, ali svakako ohrabrujući.

“Ovi podaci pokazuju da pokušavamo da održimo kakav-takav privredni ambijent. ‘Lokdaun’ u Zapadnoj Evropi je u neku ruku i doprineo tome, neke aktivnosti su nastavljene, nisu prekidane…Ono što je pandemija pokazala je da treba da postoji diverzifikacija kada je u pitanju snabdevanje, a ono što je važno je da treba da se orijentišemo na domaće proizvođače”, ističe ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Račić naglašava da država ne može da spreči uvoz, ali da treba nametnuti trend kupcima da kupuju domaće, jer, kako kaže, kupovnom domaćeg proizvoda jača domaća ekonomija.

Januarska penzija za 267.263 korisnika prava, veća je za tri odsto. Za ovo povećanje na godišnjem nivou biće potrebno obezbediti dodatnih 42 miliona, rekao je direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić, gostujući u programu RTRS.

“Vlada Srpske obezbedila je sredstva za to povećanje i pored svih okolnosti, pošasti u vidu pandemije, smanjenih privrednih aktivnosti i redovnog godišnjeg usklađivanja”, kaže Milić.

Ovo je redovno godišnje usklađivanje za 2,16 odsto i vanredno povećanje za 0,84 odsto. Vanredno povećanje zahtevalo je negativan trend u domenu troškova života, usled zatvorenosti tržišta i smanjene potrošnje zbog pandemije korona virusa, poručio je Milić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.