U trendu

Trend smirivanja epidemije u Sloveniji, 783 novozarazenih

LJUBLJANA – Trend smirivanja epidemije korona virusa u Sloveniji se nastavlja, jer su u protekla 24 sata registrovano 783 slučaja korona virusa, a preminulo je još 14 pacijenata, pokazali su podaci koje je danas objavio Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Kako prenosi agencija Hina, od sutra će prema najavama, Slovenija početi sa propisivanjem leka protiv kovida-19 u obliku tableta koje će se uzimati kod kuće.

Broj hospitalizovanih smanjio se na 883 pacijenata, među kojima je njih 243 na intenzivnoj nezi, a od posledica infekcije korona virusa preminulo je još 14 osoba.

Epidemija se postepeno smiruje, ali je broj teže obolelih na intenzivnoj nezi i dalje visok i za bolje stanje potrebno će biti nekoliko nedelja, naveli su u NIJZ-u i dodali da je najviše novozaraženih među mladima i radno aktivnim stanovništvom.

Najavljeno je i da će se u Sloveniji od ponedeljka propisivati i novi lek protiv kovida-19, molnupiravir.

Kako se navodi, reč je o leku u obliku tableta koji će se davati prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, onima kod kojih postoji rizik od razvijanja težeg oblika bolesti.

Lek će se uzimati kod kuće, uz pristanak zaražene osobe i potpisa lekara, jer zvanično još nije registrovan.

Propisuje se odraslim osobama, a ne smeju ga koristiti trudnice i dojilje.

Slovenačko Ministarstvo zdravlja kupilo je doze koje su potrebne za oko pet hiljada ljudi.

Vlada je takođe saopštila da će sledeće nedelje početi i vakcinacija dece od pet do 11 godina, uz roditeljski pristanak, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar