U trendu

Tri scenarija za ponašanje korona virusa na jesen

„Kovid 19 u Italiji je manje agresivan i slabije cirkuliše i očigledno je da je osetljiv na visoku temperaturu”, kaže primarijus Roberto Rigoli, potpredsednik italijanskog udruženja mikrobiologa, u razgovoru za list „Il Messaggero“.

U severnoj pokrajini Veneto upravo je završeno istraživanje, analiza više od 60 hiljada testova na koronavirus. Veneto je bolje prošla tokom pandemije zahvaljući činjenici da je među stanovništvom masovno sprovedeno testiranje i traganje za eventualno zaraženim.

Tri su moguća scenarija: da se zaraza vrati, odnosno da virus na jesen bude jednako agresivan, ali to mi se čini malo verovatnim. Druga varijanta je da se desi kao sa virusom H1N1, koji je takođe iz grupe koronavirusa, i drugim sličnim koji su postali dobri i čine deo virusa koji se vraćaju svake godine u sezoni, i treća da bude kao sa virusom SARS koji se pojavio 2003. i 2004. i uradio to što je uradio – nestao”, rekao je Rigoli.

Rigoli izražava nadu da će se scenarijo oko perspektive kovida odvijati po trećoj varijanti, tim pre što je ovaj virus po svojoj strukturi veoma sličan Sars-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.