Trivić:Da nije bilo korone,prosečna plata u RS bila bi veća

BANJALUKA – Predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je da su i za vreme epidemije korona virusa plate u Srpskoj rasle, jer su poslodavci odavno prepoznali značaj visine primanja za zaustavljanje ljudi da odu iz zemlje, kao i da bi bile i veće da nije bilo situacije koju je izazvao kovid-19.

“Mnogi su nam se smejali kad smo rekli da će plata preći 1.000 KM (oko 60.000 dinara), da nije bilo korona virusa one bi danas sigurno bile i veće“, rekao je Trivić Srni.

On je naveo da je u prošloj godini RS, uprkos gubitka određenog broja radnih mesta, zabeležen rast prihoda od poreza i doprinosa na plate od 3,5 odsto i da se može očekivati da se takav trend nastavi i u 2021.

Komentarišući činjenicu da je plata u Republici Srpskoj u proteklih nekoliko meseci veća nego u Federaciji BiH, Trivić je napomenuo da je povećan koeficijent raspodele PDV-a za RS.

„I potrošnja u Republici Srpskoj povećana je u odnosu na FBiH, što znači da su ponašanje poslodavaca, kao i mere Vlade Republike Srpske doprinele tome da poslodavci daju veće plate i da građani Srpske normalnije troše svoj novac, pa se na neki način manje oseti kriza“, kaže Trivić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto plata u Srpskoj u prošloj godini iznosila je 956 KM (oko 57.400 din), dok je prosečna bruto plata iznosila 1.485 KM (oko 89.000 dinara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.