Trstenički vinogradari obeležili Svetog Trifuna

TRSTENIK – U porti crkve Svete Trojice u Trsteniku danas je obeležena vinogradarska slava Sveti Trifun. Zbog epidemije korona virusa, sečenju slavskog kolača prisustvovali su samo pojedini vinogradari, uz rukovodstvo opštine Trstenik.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk rekla je za Tanjug da je bez obzira na trenutnu situaciju s korona virusom, opština prepoznala vinogradarski potencijal i da je potrebno proizvođačima dati podsticaj.

“Čestitala bih svim vinogradarima srečnu slavu Svetog Trifuna i poželela da im godina bude rodna i berićetna. I da imaju dobro vino. Današnji praznik proslavljamo orezivanjem svete loze u porti crkve Svete Trojice. A nadam se da ćemo se naredne godine okupiti u većem broju i nagraditi najbolje vinogradare, jer ovo je manifestacija koju negujemo godinama“, rekla je Milena Turk.

Vinogradar Aleksandar Dačić iz Male Sugubine kod Trstenika kaže da je sada država stala iza vinogradara i da je trsteničko podneblje postalo izuzetno za vinogradarstvo.

„Reč je o tradiciji koju su proslavljali i naši dedovi, a mi nastavljamo. Sve više se podiže novih zasada, a mladi se odlučuju da ostanu na selu”, rekao je Dačić.

Na teritoriji opštine Trstenik pod vinogradima je zasađeno 2.200 hektara. Na 20 hektara gaje se vinske sorte sa geografskim poreklom, a na 1.500 hektara gaje se ostale vinske sorte. Stone sorte zasađene su na 680 hektara.

Svake godine se na području ove opštine, prema podacima dostupnim na sajtu opštine, ubere oko 15.000 tona grožđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.