Trupa iz Barselone odložena za 7. oktobar na 18. BFI

BEOGRAD – Umetnička kompanija “Grupa gospodina Serana” iz Barselone, koja je trebalo da gostuje sutra uveče sa komadom “Kraljevstvo” u okviru 18. Beogradskog festivala igre, odložena je za 7. oktobar, usled bolesti jednog od izvođača, rečeno danas novinarima.

Koreograf Pau Palacios ispred poznate igračke kompanije danas se javio putem Zoom platforme onlajn i pozdravio direkciju festivala, i izrazio iskreno žaljenje što nije u mogućnosti da gostuje sutra sa njihovom predstavom na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.
“Naš glavni igrač je pozitivan na kovid-19, i zato smo morali da otkažemo put do vas”, objasnio je Palacios.
“Već smo praktično bili spremni za put, ali smo morali da imamo testiranje, i samo on nije prošao test na korona virus. U poslednji čas smo sve otkazali, a dobro je da smo odmah pronašli i novi datum za vaš festival, tako da se vidimo u Beogradu 7. oktobra”, istakao je jedan od trojice kreativaca predstave “Kraljevina”.
Uz Palaciosa, koreografi tog komada su i osnivač trupe Aleks Serano i Feran Dordal, a sama kompanija je nastala 2006. godine u Barseloni.
„Grupa gospodina Serana“ je pozorišna trupa koja stvara originalne produkcije bazirane na pričama iz sadašnjeg vremena.
Na osnovu kreativnih saradnji, njihove produkcije sjedinjavaju scenski performans, tekst, video i zvuk.
Trupa prikazuje isključivo originalne postavke s kojima gostuje u zemlji i inostranstvu, uz značajnu podršku i priznanja važnih institucija u Španiji, a kompanjija je nagrađena Srebrnim lavom na Bijenalu u Veneciji 2015. godine.
“Globalna kriza je osnova za naš angažovani politički komad, a sada je dodatno izmenjen i još aktuelniji zbog cele situacije sa Kovidom 19”, naglasio je Palacios, dodavši da se raduje drugom susretu sa Beogradom, jer su prethodni put oduševili publiku BFI-ja s komadom “Ptičica”, pre nekoliko godina u Pozorištu na Terazijama.
Svetska premijera “Kraljevstva” je održana pre naleta pandemije, na Grec Festivalu u Barseloni 2018, ali je sada, kako je več napomenuo, komad toliko dorađen da deluje kao da je nastao 2021. godine u jeku korone.
“Zahvalni smo Aji Jung i BFI za razumevanje što ne možemo doći, situacija je zaista jeziva u celom svetu, pa i u Španiji, tako da su kontrole rigorozne, i moj igrač, eto, nije mogao da uđe u avion zbog kovida”, sa tugom kaže Palacios.
“Čestitam samom festivalu što održava ovu manifestaciju živom kao niko u svetu danas. Kod nas tek od skoro rade pozorišta, ni sam ne znam kako, ali vi ste po tome jedinstveni kako istrajavate. Vidimo se u oktobru”, zaključio je jedan od tri koreografa predstave “Kraljevina”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.