Tržišta nafte izgubila 20% vrednosti zbog blokada u 2020.

SINGAPUR/LONDON – Globalna tržišta sirove nafte izgubila su oko petine vrednosti u 2020. godini, jer su stroge mere zatvaranja zbog pandemije koronavirusa paralisale veći deo svetske ekonomije, ali su cene „crnog zlata“ snažno skočile sa najnižih nivoa zahvaljujući paketima podsticaja koje su donosile vlade.

Severnomorska nafta Brent je danas, poslednjeg trgovinskog dana u ovoj godini, oslabila za osam centi ili 0,2 posto, na 51,55 dolara za barel na trgovanju do 10:15 časova po Griniču, dok je američka WTI nafta pala za 10 centi, takođe za 0,2 procenta, na 48,30 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Cene obe svetske naftne reference su se više nego udvostručile u odnosu na višedecenijske najniže vrednosti zabeležene u aprilu, kada je prvi put u istoriji cena WTI nafte šokirala investitore na globalnom nivou sa negativnim iznosom od minus 37,6 dolara.

Azijske akcije su ojačale danas i trebalo bi da završe burnu 2020. godinu na rekordno visokim nivoima.

Kad je reč o valutnim tržištima, dolar zaključuje ovu godinu u spiralnom padu, pošto su se investitori okrenuli ulaganjima u rizičniju imovinu i jer SAD nastavljaju da štampaju novac kako bi finansirale svoj nabujali budžet i trgovinski deficit.

Globalna robna tržišta dočekuju kraj 2020. ojačana, zahvaljujući oporavku potražnje i paketima ekonomske podrške donetim u velikom broju zemalja sveta, koji su podstakli cene.

Očekuje se da će uvođenje vakcina za borbu protiv virusa i nove mere fiskalne podrške vredne milijarde dolara doprineti povećanju investicija i potrošnje u 2021.

Analitičari procenjuju da će dalji oporavak tržišta kratkoročno verovatno biti ograničen usled zabrinutost investitora zbog novih korona mera zaključavanja.

Što se nafte tiče, potecijalni naredni okidač u pogledu kretanja cena mogao bi da bude sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji je zakazan za 4. januar i na kojem će se raspravljati o tome da li treba od februara da povećaju proizvodnju ili ne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.