Tržište rada i dalje pod snažnim uticajem korone

ZAGREB – Indeks slobodnih radnih mesta OVI za februar 2021. pokazuje da je potražnja za radnom snagom bila 18 odsto manja nego u februaru prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim uticajem pandemije kovid-19, objavio je danas Ekonomski institut Zagreb (EIZ), a prenosi SEEbiz.

Potražnja, koja je bila 18 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine, predstavlja blaži pad u odnosu na kretanja poslednjih meseci, navode u EIZ.

U januaru ove godine, OVI indeks je bio za 33 odsto niži u odnosu na isti mesec 2020. godine, što je ujedno bio i najveći pad potražnje za radnom snagom od maja 2020. godine.

U decembru prošle godine potražnja je za 25 odsto manja na godišnjem nivou, u novembru za 30 odsto, oktobru za 21,5, septembru za 27,8, avgustu 25, julu 18, a u junu za 26 odsto.

Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti usled pandemije korona virusa pad indeksa bio je najizraženiji u maju prošle godine, za 57,4 odsto, i u aprilu, za 74,7 odsto.

OVI je mesečni indeks onlajn oglasa slobodnih radnih mesta razvijen na Ekonomskom institutu u saradnji sa portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.