U trendu

Turneja Vilijama i Kejt bez podrške lidera Velsa i Škotske

LONDON – Nacionalna turneja vozom princa Vilijama i njegove supruge Kejt nije naišla na toplu dobrodošlicu političkih lidera u Velsu i Škotskoj, a jedan velški zvaničnik rekao je da je bolje bez „nepotrebnih poseta“ tokom pandemije korona virusa.

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža stigli su u velški glavni grad Kardif danas, poslednjeg dana njihove trodnevne turneje Kraljevskim vozom, čiji je cilj širenje božićne atmosfere i zahvaljivanje medicinskom osoblju i ostalim radnicima na prvim linijama u njihovom teškom i opasnom radu tokom pandemije.

Velški ministar zdravstva Von Geting rekao je da nije posebno zainteresovan kada su ga na radiju BBC pitali da li smatra da bi par trebalo da otputuje u Vels kada region ima veliki broj zaraženih koronom.

Upitan da li je pravi trenutak za posetu kraljevskog para, Geting je danas rekao:

„Radije bih da niko nije imao nepotrebne posete. Ljudi imaju različite stavove o monarhiji, ali ova poseta ne može da bude izgovor da su zbunjeni zbog onoga što se od njih u ovom času traži“, prenosi AP .

Iz Bakingemske palate saopštili su da su posete planirane uz konsultacije sa škotskom i velškom vladom, kao i da je Vilijamu i Kejt dozvoljeno da putuju preko granice jer rade.

Vels i Škotska imaju svoje vlastite vlade i različite setove mera ograničenja zbog koronavirusa od Engleske, iako su svi deo Velike Britanije.

Velški i škotski zvaničnici obeshrabrivali su ljude iz ostatka Velike Britanije da putuju u njihove regije bez preke potrebe, da bi se smanjilo širenje virusa. Britanija je ima najsmrtonosniju epidemiju u Evropi, sa preko 61.000 prijavljenih mrtvih, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.