U trendu

Turska: Veliki protest medicinskih radnika zbog niskih plata

ISTANBUL – Pet turskih zdravstvenih sindikata, koji predstavljaju više od 250.000 zdravstvenih radnika, lekara i drugog medicinskog osoblja, stupilo je danas u jednodnevni štrajk, protestujući zbog niskih plata i teških uslova rada usled pada turske lire u odnosu na američki dolar.

Stotine zdravstvenih radnika, uključujući doktore, medicinske sestre, medicinsko osoblje i laboratorijske asistente, okupilo se u Istanbulu, i pozvalo članove Vlade da podnesu ostavke, prenosi agencija Rojters.

Iz 81 turskih pokrajina, medicinsko osoblje pridružilo se štrajku, kako je saopštio vodeći zdravstveni sindikat, Tursko medicinsko udruženje (TTB).

Turska je nedavno zabeležila oko 20.000 dnevnih slučajeva korona virusa i 180 smrtnih ishoda dnevno, rekao je ministar zdravlja Fahretin Kodža.

On je u subotu rekao da je u Turskoj potvrđeno šest slučajeva omikron soja virusa.

„Želimo da živimo i da učinimo da drugi žive“, „Besplatna i jednaka zdravstvena zaštita za sve“ i „Ne možemo da dišemo“, neki su od slogana koje su uzvikivali demonstranti u Istanbulu.

Kako navodi Rojters, zdravstveni radnici se žale na niske plate, a kako su naveli, jedva sastavljaju kraj sa krajem, zato što je inflacija skočila, a turska lira je ove godine izgubila polovinu svoje vrednosti u odnosu na američki dolar.

„Ministarstvo zdravlja ne drži svoja obećanja. Tražimo povećanje plata koje bi barem odgovaralo inflaciji,“ rekao je na protestu jedan od medicinskih radnika.

U saopštenju se navodi da je više od 100.000 lekara fizički i verbalno napadnuto u poslednjih 11 godina, a najmanje njih desetoro su ubili pacijenti.

„Vlada ne radi ništa da zaustavi nasilje prema medicinskim radnicima. Ne osećamo se bezbedno u bolnicama“, rekao je jedan lekar koji je bio na protestu.

„Protesti će se nastaviti, a ostavke u državnim bolnicama će se povećavati,“ poručeno je na protestu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar