U Avganistan stiglo pola miliona vakcina AstraZeneka

KABUL – U Avganistan je danas stiglo 500 hiljada vakcina kompanije AstraZeneka iz Indije i to su prve vakcine koje su dopremljene u tu zemlju.

Avganistan još uvek čeka na odobrenje Svetske zdravstvene otganizacije (SZO) za primenu ovih vakcina, a šef programa imunizacije pri ministarstvu zdravstva Avganistana Gulam Dastagir Nazari izjavio je da će vakcine iz Indije biti uskladištene u Kabulu dok ne stigne hitno odobrenje SZO i izrazio očekivanje da će se to dogoditi tokom naredne nedelje, prenosi Rojters.

Vakcine su proizvedene u Institutu za serume u Indiji koji ima licencu kompanije AstraZeneka.

„Procedura za dobijanje odobrenja od SZO je u toku i nadam se da će biti okončana u narednih sedam dana kako bismo mogli da započnemo vakcinisanje u 34 provincije“, rekao je Nazari.

Najpre će biti vakcinisani zdravstveni radnici, pripadnici bezbednosnih službi, prosvetni radnici i službenici vlade.

Prema rečima Nazarija, do sada je obučeno hiljadu ljudi za administriranje vakcina, od ukupno tri hiljade koliko je potrebno da se sprovede kompletna imunizacija u Avganistanu.

Nazaro je potvrdio da se od Kine očekuje isporuka 200 hiljada doza, a da će se iz donacije programa Kovaks vakcinisati oko 20 odsto od ukupno 38 miliona Avganistanaca.

Od početka pandemije u Avganistanu potvrđeno je 55.335 zaraženih korona virusom i 2.410 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.